Преглед на глобално инсталираните NPM пакети

Многу користно! Исто и npm update -g

Pondering Developer

I have found myself constantly asking, “Okay, so what npm packages do I have globally installed on this machine again? And what version are they?”.

So, instead of Goggling for the answer each and every time. I’m going to put it here. For my own convenience and maybe it will be useful for someone else.

npm list -g --depth=0

The result will look something like this:

C:\Users\paul.redman\AppData\Roaming\npm
├── bower@1.2.5
├── generator-angular@0.4.0
├── generator-karma@0.5.0
├── grunt-cli@0.1.9
├── jake@0.5.18
├── jshint@0.9.1
├── karma@0.8.7
├── nodeunit@0.7.4
└── yo@1.0.4

View original post

Превентабилен рак

На BBC има вест со наслов “Cancer ‘tidal wave’ on horizon, warns WHO“, вест во која има информација вредна за споделување:

Главни извори на превентабилен рак се:

 • Пушење;
 • Инфекции;
 • Алкохол;
 • Дебелина и неактивност;
 • Радијација (и таа од сонцето и таа од медицински скенирања);
 • Воздушно загадување и други фактори од животната средина;
 • Задоцнето/одложено родителство, имањето помалку деца и не доење.

Во веста има и линк до извештајот од СЗО, но тој не е бесплатен за превземање.

Ако ја видиме приложената илустрација, Македонија спаѓа во земјите каде на 100 илјади луѓе, повеќе од 116 умираат од рак.

Cancer

Што е “crowdfunding”??

Како што знаеме, стартуваше LetsFundIt.mk, првиот македонски краудфандинг сервис. (Што е краудфандинг?) Се прашувате, што е овој сервис? Уште еден сајт за попусти? Сајт кајшто може да се вложува и инвестира во фирми? Одговорот, е нешто сосема друго…

Меѓу првите успешни сервиси/платформи од овој тип се Kickstarter и Indiegogo. Овие платформи овозможуваат луѓе да придонесат на постоечка кампања или да создадат своја.

Пример

Некој има идеја за нов продукт, да речеме очила за сонце со уникатен дизајн, но никако неможе да најде спонзори или инвеститори во неговата идеја. Следно, тој прави кампања на Кикстартер, снима видео, дава опис за неговата идеја, и се обврзува дека за секој што ќе го поддржи со одредена сума, добива нешто за возврат (т.н. ‘награди’). На пример, за секој што ќе даде над $100 – добива по еден пар очила за сонце. Секој што ќе даде над 200 долари – добива по два пара и благодарница. Итн…

Тука доаѓа основната идеја на овие сервиси, креаторот да види дали неговата идеја е доволно добра и вреди да се реализира. Ако нема одзив на неговата кампања, значи дека не е добра идејата. На овој начин креаторот тоа го открива по безбеден пат: многу полошо е тој директно да вложи свои средства (дури и да се задолжи) – за после тоа да открие дека идејата не е добра и нема да има профит од неа.

Што овие сервиси не се

Овие сервиси не се платформи за вложување средства и инвестирање. Ако придонесете на една камања за некој продукт (или за што и да е кампањата…) – вие добивате ‘награда’. Во зависност од кампањата, креаторот потенцира за кој придонесен износ која награда ја добивате. Ако биде успешна кампањата и тој продукт стане популарен и влезе во сериско производство, вие не добивате никакви проценти од понатамошните продажби. Вие ја добивате ексклузивноста да имате копија од првите верзии на тој продукт.

Грешни поими

На крај, да го сумирам текстов со една забелешка. LetsFundIt.mk копчето кое треба да го кликнат тие што сакаат да придонесат во кампања, го имаат несреќно крстено “Вложи”.

letsfundit

Истото копче во Кикстартер, преведено на македонски е “поддржи го овој проект”

kickstarter

А во Индигого е “придонеси сега”.

indiegogo

Им посакувам успех на LetsFundIt.mk, но за да дојдете до него дечки првин испеглајте ги поимите и текстот низ целиот сервис.


Ви се чита уште? Продолжете во блог постот на Зубер: LetsFundIt може да успее, ако сакаме

#ПредлогКнига: 8 книги за 2014

Во духот на 12 книги за 2014 од Јан, следува листа од мене, овој пат осум книги. Редоследот е случаен, сите книги ги сметам за еднакво добри за да бидат прочитани.

1. War is a Racket

Dear readers, I first heard of Major General Smedley Butler when I joined the Marines twelve years ago. Hearing of his exploits while in Boot Camp, us recruits all wished we had as much guts as this Demi-God.

— Abe Vigoda “part-time inventor”

Војната е рекет е напишана од американски мајор генерал кој има добиено најмногу одликвања во историјата на Америка во времето кога бил жив. Книгата е опишана како еден од најголемите аргументи против војната и е колекција на есеи. Кажува зошто има војни, кој профитира од нив и кој ја плаќа цената.

2. Founders at Work: Stories of Startups’ Early Days

This is an absolute must read if you’re job, your passion, or both (if you’re lucky) has anything to do with creating technical innovation. “Founders at Work” is a wonderfully meander through the stories of successful company founders – across several decades.

— Thomas Beck

Колекција на солидни интервјуа (вкупно 32 на број) со основачите на едни од најпознатите IT фирми (Apple, Yahoo, GMail, Flickr, Adobe, Fog Creek Software, Firefox, …). 

3. Debt: The First 5,000 Years

One of the year’s most influential books. Graeber situates the emergence of credit within the rise of class society, the destruction of societies based on ‘webs of mutual commitment’ and the constantly implied threat of physical violence that lies behind all social relations based on money.

— Paul Mason, The Guardian

Книгата ја анализира функцијата на данокот низ историјата на човештвото, од нејзиното потекло во античките цивилизации до денешницата. 

4. Thinking, Fast and Slow

An outstandingly clear and precise study of the ‘dual-process’ model of the brain and our embedded self-delusions.

— Galen Strawson, The Guardian

Kahneman provides a detailed, yet accessible, description of the psychological mechanisms involved in making decisions.

— Jacek Debiec, Nature

Книга која ќе не замисли како работи умот, за одлуките кои ги донесуваме и како тие влијаат врз животот.

5. Oil: A Beginner’s Guide

In a fluent, easy style [Smil] delves into the world of oil from its discovery on the ground through to its effect on prices at the petrol pumps, and to its impact on future generations.

— The Good Book Guide

Книга која кажува како се користи нафтата, како се наоѓа, прозиведува и пренесува; кажува за политиките и економијата на нафтата, за социјалните и еколошките проблеми кои ги предизвикува, и колку долго ќе трае. Авторот на книгата доби на популарност пред некое време кога Бил Гејтс посочи дека ги чита неговите книги.

Следно, три новели:

6. The Phoenix Project

This insightful walk through the pain and success of business will trigger deja vu for anyone who has ever run afoul of their complete reliance in their IT organization. I see my own experiences in every stage of the story.

— Dr. Thomas Longstaff, Program Chair, Computer Science, Engineering for Professionals, The Johns Hopkins University.

Новела која опишува една замислена IT компанија, каде што сигурно ќе се пронајдете себеси или некој што го познавате во еден од ликовите. Главниот лик (Бил) добива 90 дена од неговиот шеф (Стив) да го претвори главниот продукт кој го најавува компанијата во успешна приказна. Проектот веќе касни и го има прекорачено буџетот кој бил планиран за негово реализирање. Книгата опишува бројни ситуации  и е полна со информации и совети.  

7. The Circle

Dave Eggers’ new novel asks what would happen if Google was truly evil.

— Aaron Souppouris, The Verge

“The Circle” will be enjoyed (or feared) by those just about to enter the job market, already in up to their neck or those that fear social media in general. As I turn to hit the button that will send this review to various social media, I am already thinking differently about all my smart devices and behavior.

— LTCL

Новела во форма на темна сатира на социјалните медиуми, опишува една замислена IT компанија наречена Circle, која најдобро можеме да си ја претставиме како Facebook и Google заедно во едно. Главниот лик (Мае) се вработува таму и после некое време открива дека не е се така фантастично како што си замислувала.

8. Alif the Unseen

An ambitious, well-told, and wonderful story. Alif the Unseen is one of those novels that has you rushing to find what else the author has written, and eagerly anticipating what she’ll do next.

— Matt Ruff, author of Fool on the Hill and The Mirage

Новела со дејствије во замислена држава во Близок Исток, каде млад хакер (Алиф) од арапско-индиско потекло им помага на неговите клиенти (дисиденти, исламисти и слично) да бидат подалеку од окото на надзорот – притоа обидувајќи се да не навлезе во проблеми самиот.

Салата Македонија

Последнава година имав прилика неколку пати да одам во Шпанија во Мадрид а со тоа и (во слободно време) да искусам една друга култура.

Едно нешто што ми се допадна многу е што кога се оди на ручек, сите ресторани имаат ‘мени на денот’ (es: Menu del Dia) – кајшто се нудат неколку (најчето по 5) опции за предјадење, главно јадење и десерт. Пример, некоја супа, па риба со гарнир за главно јадење и сладолед за десерт. Овие менија се поевтини (помеѓу 9 – 13 евра во просек во ‘нормални’ ресторани, секако има и поскапи) споредено со другите опции за јадење и секогаш свежи.

И така еден ден на ручек, време дојде за порачување на десерт и кога гледам на менито Салата Македонија (es: Macedonia de frutas, некогаш и Ensalada Macedonia, it: Macedonia di frutta). Си викам ОК, ја порачувам.

Салата Македонија
Салата Македонија

Ми пристигна канче овошна салата. Секако беше убава салатата/десертот, но луѓето што ги прашав никој не знаеше зошто се вика така салатата, секако и јас не можев да им објаснам од каде името.

После некое време, добив одговор дека ова име го добила салатата по Македонија за време на Отоманската империја, кога на територијата на Македонија има македонци, роми, срби, албанци и така натаму. А тоа е отсликано со тоа што има салата во која има најразлични овошја. Тоа е едната теорија.

Другата теорија која е еднакво застапена е дека салатата е именувана по Македонија за време на Александар Македонски, кајшто опфаќала многу нации, раси и култури. И овој ‘коктел’ на мешавини (како и во претходната теорија) е претставен симболично со салатата.

Освен во Шпанија, оваа овошна салата под истото име ја има и во Италија и во многу држави во Латинска Америка (каде може да биде и во комбинација со сладолед).

Салата Македонија во мексикански прирачник
Салата Македонија во мексикански прирачник од 1969та

Од друга страна пак, во Франција истотака постои салата Македонија (fr: Salade Macedoine) само што не е овошна, таа салата кај нас ја викаме ‘Руска Салата’. Во Шпанија оваа салата истотака ја викаат Руска т.д. нема забуни, но концептот е пак ист, најразлични состојки (само зеленчук наместо овошје) измешани во една салата.

Зошто треба да отидам во странство за да го откријам ова незнам, но ете, се надевам некој научи/откри нешто ново со овој блог пост :)

Анализа на кодот на Skycons

jsВо овој блог пост следи анализа на кодот на Skycons. Тоа е мала JavaScript библиотека која црта анимирани икони за временските состојби, користејќи го HTML5 <canvas> тагот. Се користи во одличниот сервис Forecast.

Кога ќе завршите со читање ќе знаете како се пишува една JS библиотека (притоа не jQuery или node/AMD/CommonJS библиотека, туку нај нај `нормална` библиотека), ќе знаете која и е структурата и може ќе научите и некоја финтица попат :)

Како се користи

Првин да видиме пример како се користи библиотеката:

Дефинираме канвас:

<canvas id="icon1" width="128" height="128"></canvas>

Ја вклучуваме библиотеката во HTML-от. И потоа во JavaScript кодот создаваме инстанца од Skycons

var icons = new Skycons();

и дефинираме која временска состојба да се исцрта за кој канвас и повикуваме нејзино анимирање.

icons.set("icon1", Skycons.RAIN);
icons.play();
Пример: различните икони кои ги нуди, притоа и во различни големини
Пример: различните икони кои ги нуди, притоа и во различни големини

Анализа

Пред да почнеме да го анализираме кодот, може да приметиме дека нуди методи кои се пристапуваат `дирекно` од библиотеката (пр. .RAIN) и методи кои се пристапуваат од инстанцата (пр. .set и .play). Друго за напомена, верзијата на библиотеката која е дел од овој блог пост е со id cec079f77b (нормално е да има и понови/подобрени верзии од библиотеката во иднина). Да почнеме:

Кодот започнува со декларирање на варијабла наречена Skycons

var Skycons;

и притоа не се прави ништо повеќе со неа во овој момент, нема иницијализација. Повеќе за варијабли тука.

Следно, целиот преостанат код се наоѓа во овој блок

(function(global) {

}(this));

и тука ја користиме и варијаблата Skycons. Овој блок се нарекува анонимна самоповикувачка функција, која во нашиот слчај е со аргумент – референца до глобална променлива. Доколку експлицитно не дефинираме – сите функции и варијабли во неа се приватни и нема да може да се пристапат од надвор. Повеќе за анонимни самоповикувачки функции тука, тука и тука.

Во оваа функција прво нешто е изразот “use strict”, што значи дека целата функција се извршува под ‘strict mode’.

"use strict";

Оваа декларација мора да биде на самиот почеток на функцијата. Повеќе за овој мод на работа тука.

Следно се декларираат две варијабли

var requestInterval, cancelInterval;

и после нив има уште една анонимна самоповикувачка функција, во која двете варијабли се употребуваат

(function() {
 var raf = global.requestAnimationFrame    ||
      global.webkitRequestAnimationFrame ||
      global.mozRequestAnimationFrame  ||
      global.oRequestAnimationFrame   ||
      global.msRequestAnimationFrame   ,
   caf = global.cancelAnimationFrame    ||
      global.webkitCancelAnimationFrame ||
      global.mozCancelAnimationFrame   ||
      global.oCancelAnimationFrame    ||
      global.msCancelAnimationFrame   ;

 if(raf && caf) {
  requestInterval = function(fn, delay) {
   var handle = {value: null};

   function loop() {
    handle.value = raf(loop);
    fn();
   }

   loop();
   return handle;
  };

  cancelInterval = function(handle) {
   caf(handle.value);
  };
 }

 else {
  requestInterval = setInterval;
  cancelInterval = clearInterval;
 }
}());

Во функцијава се дефинираат рамките за анимација и за сопирање на анимацијата и се дефинирани на тој начин што би работеле на сите интернет пребарувачи кои ја подржуваат оваа функционалност. Ова се нарекува RequestAnimationFrame shim, повеќе информации има тука и тука.

Следно има код во коментар (скокаме коментари!) и после него се дефинираат неколку константи (кои како и претходните две варијабли, не се достапни надвор од библиотеката пример кога е инстанцирана – бидејќи се во анонимна самоповикувачка функција).

var KEYFRAME = 500,
  STROKE = 0.08,
  TWO_PI = 2.0 * Math.PI,
  TWO_OVER_SQRT_2 = 2.0 / Math.sqrt(2);

После константите, следуваат функциите за цртање. Функциите се дефинирани на тој начин што може да се ре-искористат за повеќе икони наеднаш. Пример во сите случаи кога иконата за времето има облаче, се повикува истата функција за цртање на тој облак. Да ги разгледаме…

Првата е за цртање на круг.

function circle(ctx, x, y, r) {
 ctx.beginPath();
 ctx.arc(x, y, r, 0, TWO_PI, false);
 ctx.fill();
}

Како параметри се праќаат контекстот, точките x, y и радиусот r. ctx е контекстот земен од канвас елементот и тој нуди методи за цртање најразлични геометриски форми и преку него се цртаат иконите. Но, ако цел код е повици кон ctx ќе има многу повторување и нема да биде читлив, па затоа се овие помошни функции. Повеќе за цртање форми во канвас тука и тука.

Следната функција е за цртање на линија.

function line(ctx, ax, ay, bx, by) {
 ctx.beginPath();
 ctx.moveTo(ax, ay);
 ctx.lineTo(bx, by);
 ctx.stroke();
}

Јасно е дека преку канвасот се дефинира линија од една до друга точка и се исцртува.

Нема да ги опишувам сите овие помошни методи, само ќе ги излистам, можете во библиотеката да видите кои повици кон кои методи од контекстот се искористени.

function puff(ctx, t, cx, cy, rx, ry, rmin, rmax) {...}
function puffs(ctx, t, cx, cy, rx, ry, rmin, rmax) {...}
function cloud(ctx, t, cx, cy, cw, s, color) {...}
function sun(ctx, t, cx, cy, cw, s, color) {...}
function moon(ctx, t, cx, cy, cw, s, color) {...}
function rain(ctx, t, cx, cy, cw, s, color) {...}
function sleet(ctx, t, cx, cy, cw, s, color) {...}
function snow(ctx, t, cx, cy, cw, s, color) {...}
function fogbank(ctx, t, cx, cy, cw, s, color) {...}

Потоа има помошни матрици со броеви за помош на цртањето на анимацијата на ветрот

var WIND_PATHS = [ ...
  ],
  WIND_OFFSETS = [ ...
  ];

И уште две помошни функции

function leaf(ctx, t, x, y, cw, s, color) {...}
function swoosh(ctx, t, cx, cy, cw, s, index, total, color) {...}

Сега почнува интересното.

Skycons = function(opts) {
 this.list   = [];
 this.interval = null;
 this.color  = opts && opts.color ? opts.color : "black";
};

Оваа функција се повикува кога во горниот пример беше извршено new Skyicons(). Опционално може и бојата да се дефинира, пример new Skyicons({"color" : "blue"}). Полето list е листата во која се додаваат канвас елементите при повикување на .add и .set и полето interval се користи во .play и .pause. Повеќе за овие функции кога ќе им дојде редот.

Следни се функциите за временските состојби.

Skycons.CLEAR_DAY = function(ctx, t, color) {
 var w = ctx.canvas.width,
   h = ctx.canvas.height,
   s = Math.min(w, h);

 sun(ctx, t, w * 0.5, h * 0.5, s, s * STROKE, color);
};

Во оваа функција се пресметуваат неколку варијабли во зависност од големината на канвасот, и се повикува помошната функција sun.

Следна функција е

Skycons.CLEAR_NIGHT = function(ctx, t, color) {
 var w = ctx.canvas.width,
   h = ctx.canvas.height,
   s = Math.min(w, h);

 moon(ctx, t, w * 0.5, h * 0.5, s, s * STROKE, color);
};

која е слична на претходната, но на крај ја повикува помошната функција moon.

Во овој стил, следат функциите

Skycons.CLOUDY = function(ctx, t, color) { ... };
Skycons.RAIN = function(ctx, t, color) { ... };
Skycons.SLEET = function(ctx, t, color) { ... };
Skycons.SNOW = function(ctx, t, color) { ... };
Skycons.WIND = function(ctx, t, color) { ... };
Skycons.FOG = function(ctx, t, color) { ... };

Функциите кои се достапни преку инстанцата на Skyicons (add, set, draw, …) се на ред. Следно во кодот е дефиниран блокот

 Skycons.prototype = {
 };

И во него прва е функцијата add

add: function(el, draw) {
 var obj;

 if(typeof el === "string")
  el = document.getElementById(el);

 obj = {
  element: el,
  context: el.getContext("2d"),
  drawing: draw
 };

 this.list.push(obj);
 this.draw(obj, KEYFRAME);
},

Пред да објаснам што прави функцијата, да размислиме зошто оваа е достапна преку инстанцата на Skycons. Тоа е бидејќи е дефинирана преку prototype. Повеќе за prototypes тука и тука.

Во функцијата се креира празна варијабла obj, со getElementById се зема канвас елементот по името (пр. icon1, повеќе инфо тука), се создава објектот, се додава во листата и се повикува за него draw.

Многу важно тука е назначувањето на draw за полето drawing во создавањето на објектот. Да го земеме примерот icons.add(“icon1″, Skycons.CLEAR_DAY); – во obj за полето drawing ја назначуваме функцијата CLEAR_DAY. Во JavaScript можеме функции да праќаме како аргументи на методи и да ги назначуваме на полиња. Повеќе за тоа тука.

Следна е функцијата set

set: function(el, draw) {
 var i;

 if(typeof el === "string")
  el = document.getElementById(el);

 for(i = this.list.length; i--; )
  if(this.list[i].element === el) {
   this.list[i].drawing = draw;
   this.draw(this.list[i], KEYFRAME);
   return;
  }

 this.add(el, draw);
},

Која го прави истото како add, само ако веќе постои објект со такво име на канвасот – го заменува во листата.

Следна функција е remove

remove: function(el) {
 var i;

 if(typeof el === "string")
  el = document.getElementById(el);

 for(i = this.list.length; i--; )
  if(this.list[i].element === el) {
   this.list.splice(i, 1);
   return;
  }
},

Која отстранува објект од листата.

Потоа е функцијата draw

draw: function(obj, time) {
 var canvas = obj.context.canvas;

 obj.context.globalCompositeOperation = 'destination-out';
 obj.context.fillRect(0, 0, canvas.width, canvas.height);
 obj.context.globalCompositeOperation = 'source-over';

 obj.drawing(obj.context, time, this.color);
},

Која се повикува во play функцијата, и како параметри прима објект од листата и време. Првин го зема канвасот, го чисти, и за објектот го повикува методот drawing. А drawing е впрочем еден од методите за времињата, како RAIN, CLOUDY, итн… такада еден од тие методи се извршува соодветно.

Следна е функцијата play

play: function() {
 var self = this;

 this.pause();
 this.interval = requestInterval(function() {
  var now = Date.now(),
    i;

  for(i = self.list.length; i--; )
   self.draw(self.list[i], now);
 }, 1000 / 60);
},

Во неа првин се забележува интересното var self = this; – оваа варијабла self ни помага да чуваме референца до this во случаи кога може контекстот на извршување на this да се менува. Повеќе за тоа тука. Потоа повикуваме pause – функција која ќе ја објасниме следна, и потоа повикуваме requestInterval и во секоја итерација ги итерираме сите објекти во листата и повикуваме исцртување – така ја добиваме анимираноста.

И последната функција, pause

pause: function() {
 var i;

 if(this.interval) {
  cancelInterval(this.interval);
  this.interval = null;
 }
}

Во неа, доколку interval е некогаш дефиниран (што значи доколку е повикано претходно play) се повикува cancelInterval и interval се поставува на null.

Крај на кодот. Структурата на библиотеката графички преставено изгледа вака:

Преглед на структурата на Skycons
Преглед на структурата на Skycons

Сега уште еден коментар. Зошто некои методи се достапни преку Skycons дирекно, а некои преку инстанцата? Затоа што можеме да имаме повеќе икони на една иста веб страна, и не сакаме сите да бидат со исти бои, или некои сакаме да се анимирани а некои статички. На овој начин тоа е возможно.

И тоа е тоа. Доколку имате сугестии, поправки, идеи, надополнувања или било каков коментар – бујрум!